Duurzame rotonde
De luchtkwaliteit op de Duurzame Rotonde is op dit moment:
Op dit moment genereert de Duurzame Rotonde:
De verkeersdrukte op de Duurzame Rotonde is op dit moment :
De afgelopen 24 uur genereerde de Duurzame Rotonde:
De rotonde van de toekomst
De bedrijven Wopereis, Linqiot en Buha hebben samen met de gemeente DoetinchemĀ in 2018 op bedrijventerrein Verheulsweide in Doetinchem de eerste duurzame rotonde van Nederland gerealiseerd. De rotonde is een proeftuin waar geĆ«xperimenteerd wordt met innovatieve toepassingen op het gebied van duurzaamheid, energie en IOT (internet of things).
Er verschijnen steeds meer IOT-innovaties in de openbare ruimte. We zien een grote instroom van digitale technologieĆ«n. Onder de noemer āsmart cityā gebruiken publieke en particuliere partijen wereldwijd digitale technologie om systemen te verbeteren, kosten te reduceren, betrouwbaarheid te verbeteren en betere dienstverlening te bieden.
Het zijn al lang niet meer alleen mensen en organisaties die digitaal met elkaar verbonden zijn. Steeds meer objecten veranderen in een computer, van autoās en tractoren tot lantaarnpalen, koelkasten en bruggen. Al deze objecten communiceren met elkaar en met hun gebruikers en maken het internet āslimā.
Op de Duurzame rotonde wordt de luchtkwaliteit en verkeersdrukte ter plaatse gemeten. Daarnaast wekken de zonnepanelen en windmolen energie op die gebruikt wordt om de lantaarnpalen in de omgeving van de rotonde te laten branden.
Zonne-energie
De 18 zonnepanelen leveren gemiddeld 3.500 kWh. Deze energie wordt lokaal in accuās opgeslagen en is voldoende om 35 lichtmasten langs de Bedrijvenweg āoff the gridā van stroom te voorzien.
Windenergie
Windenergie wekken we op door middel van een kleine bolvormige windmolen die bovenop de ANWB-mast op de rotonde is gemonteerd. Deze windmolen wekt bij een windsnelheid van 14 m/s een vermogen op van 2,5 kW. Dit is voldoende om 15 lichtmasten langs de Bedrijvenweg van elektriciteit te voorzien.
Olifantsgras
Een deel van de rotonde wordt groen ingericht met Miscanthus Sinensis Giganteus (olifantsgras). Miscanthus is zeer efficiƫnt in het opslaan van CO2. Daarnaast is de plant dankzij haar lage vochtigheidspercentage en de grote hoeveelheid aan jaarlijkse droge massa zeer geschikt voor het opwekken van energie in een biomassacentrale.
Luchtkwaliteit
Fijnstof bestaat uit deeltjes kleiner dan 10 micrometer van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling die in de lucht rondzweven. Deze deeltjes kunnen bij inademing in de luchtwegen en longen terechtkomen. Dat is niet goed voor je gezondheid.
Door middel van een compacte sensor wordt realtime de hoeveelheid fijnstof in de lucht gemeten. Naast fijnstof wordt ook de temperatuur en luchtvochtigheid gemeten. Zo weten we precies wat de luchtkwaliteit op deze plek is.