Gladheidsbestrijding
Wanneer de temperaturen dalen kunnen we te maken krijgen met sneeuw en gladheid. Buha doet er alles aan om de overlast die sneeuwval en gladheid in de gemeente Doetinchem met zich meebrengen te beperken. Er wordt (preventief) gestrooid met ‘nat zout’ dat aan de weg plakt en er worden waar nodig sneeuwploegen ingezet.
Waar wordt er gestrooid?
Over het strooien zijn de volgende afspraken gemaakt tussen Buha en de gemeente Doetinchem:
- De A-route wordt als eerste gestrooid. Deze route heeft altijd prioriteit. Hiervoor staan de strooiteams 24 uur per dag paraat. De A-route bestaat uit: doorgaande (bewegwijzerde) en druk bereden wegen, ontsluitingswegen van en naar wijken en industriegebieden, busroutes, hoofdroutes voor fietsverkeer en routes naar het ziekenhuis en de ambulancepost.
- Indien nodig wordt de B-route gestrooid. Dit doet Buha alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 17.00 uur. De B-route bestaat uit een aantal doorgaande wegen in wijken en industriegebieden die minder druk bereden worden dan de wegen in de A-route.
- Een deel van de voetgangersgebieden rondom zorginstellingen, buurt- en winkelcentra en een aantal bejaardenwoningen wordt gestrooid. Dit doet Buha alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 17.00 uur.
Bij extreme weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij langdurige sneeuwval en ijzel kan van bovengenoemde routes en tijden worden afgeweken. De A- en B route is te vinden op de kaart gladheidsbestrijding.
Kaart gladheidsbestrijding gemeente Doetinchem
Op X (het voormalige Twitter) geven de strooiploegen een seintje wanneer ze op pad gaan. Volg @buhadoetinchem om volledig op de hoogte te blijven.
Strooien met nat zout
Nat zout is een mengsel van 75% zout en 25% water. Doordat nat zout als het ware aan de weg plakt, is het vaker mogelijk om preventief te strooien. Zo kunnen we gladheid nog beter bestrijden. Strooien met nat zout is niet alleen effectiever, maar ook voordeliger omdat er minder zout nodig is. Dit is tevens beter voor bomen en planten in de berm die ’s winters vaak te lijden hebben onder het zout.
Wat u zelf kunt doen
De trottoirs worden niet door Buha begaanbaar gemaakt. Wij raden u aan om dit samen met uw buurt op te pakken. Buren die minder goed ter been zijn, zullen u hiervoor zeer dankbaar zijn. Meestal is het genoeg om een gedeelte van het trottoir sneeuwvrij te maken en een ‘rug’ sneeuw aan de rand van het trottoir te verzamelen. Als de meeste sneeuw aan de kant is, kunt u eventueel zelf zout strooien. Hiervoor is bij diverse aanbieders strooizout te koop, maar voor een klein oppervlakte kunt u ook gewoon keukenzout gebruiken. Zorg ervoor dat u de sneeuw ophoopt op een plek waar dit niet in de weg ligt. Buha haalt de sneeuw niet op.
Zorg daarnaast ook dat de putdeksels van brandkranen in de straat sneeuwvrij blijven. Zo kan de brandweer deze in geval van nood makkelijk vinden. U herkent de brandkranen aan een rood markeringsbordje op een betonnen paaltje.
Veilig op weg
De medewerkers van de strooiploegen doen hun best om ook bij gladheid de gemeente zo veilig mogelijk te houden. Toch kunnen we niet voorkomen dat er in de wintermaanden enige overlast blijft bestaan als gevolg van het weer. Wees dus voorzichtig en alert wanneer u bij koud weer de weg op gaat.
Voor vragen of opmerkingen op het gebied van gladheidsbestrijding kun u contact opnemen met het meldpunt van Buha. Dit kan via het telefoonnummer (0314) 377 444.