Rioolaansluiting
Het aansluiten van een woning (pand) of bedrijf op het gemeenteriool gebeurt via een riooluitlegger. Bij alle nieuwe aansluitingen op het gemeenteriool dient u hiervoor een aanvraag te doen.
Een aanvraag wordt in behandeling genomen zodra er duidelijkheid is over de locatie en het af te voeren (afval)water van het pand. Voldoet een aanvraag aan de voorwaarden? Dan wordt de aanvraag vrijwel altijd goedgekeurd. Binnen 4 tot 6 weken nadat de aanvraag bij Buha is binnengekomen, ontvangt u een officiële toestemmingsbrief. In de meeste gevallen kan de werkelijke aansluiting al eerder plaatsvinden. In dat geval moet er wel eerst contact zijn geweest met een medewerker van Buha.
Wat mag u aansluiten?
Wanneer u een nieuw huis bouwt, uitbouwt of aanbouwt, mag u het rioolwater (vuilwater: douche, toilet e.d..) aansluiten op de riolering van de gemeente. Voor een nieuwbouwwoning dient u hiervoor een rioolaansluitingsvergunning aan te vragen. Dit doet u door het aanvraagformulier rioolaansluting in te vullen.
Ga naar het aanvraagformulier rioolaansluiting
Wat mag u niet aansluiten?
Hemelwater (regenwater) mag niet aangesloten worden op de riolering. Het hemelwater moet op eigen terrein verwerkt worden en u bent als perceeleigenaar zelf verantwoordelijk voor het treffen van deze voorzieningen. Dit kan bijvoorbeeld met infiltratiekratten. Voor de eisen die er gesteld worden aan de infiltratievoorziening, kijkt u bij 'Programma van eisen - Aanleg infiltratievoorzieningen' onderaan deze pagina.
Wat kost het?
De kosten zijn afhankelijk van de locatie. In de meeste gevallen ligt er al een uitlegger van de gemeente waar op aangesloten kan worden. Ligt die er niet en zitten de kosten voor het leggen/aansluiten van een riooluitlegger niet bij de grondprijs in? Dan worden deze bij u in rekening gebracht. Dit bedrag bestaat uit de gemaakte kosten voor het leggen en aansluiten en de kosten voor de voorbereiding en het toezicht door Buha.