Grondstoffenplan 2025-2028: meer waardevolle grondstoffen, minder restafval

Op 19 december stelde de gemeenteraad het Grondstoffenplan voor 2025 tot en met 2028 vast.

In ons afval zit van alles wat kan worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Denk aan glas, papier, plastic en textiel. Als we bewust nadenken over wat we kopen en ons afval goed scheiden, kunnen we meer van wat we weggooien hergebruiken en blijft er steeds minder restafval over. Hoe Buha en de gemeente Doetinchem en haar inwoners samen zorgen voor goed gescheiden grondstoffen en daarmee voor zo minder restafval staat in het grondstoffenplan.

We moeten onze berg restafval blijven verkleinen

In het grondstoffenplan 2020-2024 koersten we op een forse vermindering van het restafval. De uitvoering van het plan was erg succesvol: de hoeveelheid ingezameld (fijn) restafval daalde met 35%.  Nu is het tijd om vooruit te kijken naar de volgende jaren. De nieuwe landelijke doelstelling is dat in 2023 60% van ons huishoudelijke afval gerecycled wordt en in 2030 65%. Daarmee komt de focus te liggen op hoe goed ons afval gescheiden is. Doetinchem heeft op dit moment een recyclingpercentage van 61%. We zijn dus al goed op weg! Maar het verbranden van restafval blijft duurder worden en dus blijft de gemeente Doetinchem ambitieus. Door afval goed te scheiden verkleinen we onze restafvalberg nog verder. Ook houden we de afvalinzameling betaalbaar voor u én leveren we een belangrijke bijdrage aan het milieu. 

Het Buha brengpunt wordt vervangen door een circulair ambachtscentrum

De komende jaren vervangen we het Buha brengpunt door een circulair ambachtscentrum. Bij een circulair ambachtscentrum kunnen inwoners al hun grof huishoudelijk afval (incl. huisraad) op één plek brengen. Een nieuwe toegangscontrole incl. betaalsysteem is onderdeel van het plan. Het doel van het circulair ambachtscentrum is dat materialen langer in gebruik blijven, een tweede of derde leven krijgen, zo goed mogelijk worden gescheiden en de hoeveelheid afval vermindert. 

Minder kopen en meer hergebruiken

Om iedereen aan te moedigen om bewuster te consumeren, gaan Buha en de gemeente nog meer communiceren over het delen, repareren en bewust kopen van spullen. Door bijvoorbeeld minder spullen te kopen die niet lang meegaan, spullen lange tijd te gebruiken en op de juiste manier weg te gooien leveren we een belangrijke bijdrage aan onze circulaire economie.

Omgekeerd inzamelen

De gemeente en Buha gaan in nieuw te bouwen wijken omgekeerd inzamelen invoeren. Dat betekent dat deze inwoners containers bij huis hebben voor papier, plastic en GFT+E. Hun restafval brengen ze in zakken naar ondergrondse containers, evenals hun glas en textiel. De ervaringen uit deze nieuwe wijken kunnen gebruikt worden voor de volgende stappen in het Doetinchemse grondstoffenbeleid.